Раниците на варненските ученици няма да олекнат наесен
Раниците на варненските ученици няма да олекнат наесен / Sofia Photo Agency, архив

Раниците на малките ученици във Варна няма да олекнат от тази учебна година. Това стана ясно от думите на заместник-кмета по образованието Коста Базитов. Ако държавата осигури резерв, който да оставяме в училищата, с удоволствие ще го организираме, каза Базитов. Той обясни, че и сега в библиотеките има учебници втора или трета употреба, които се използват от учениците, но като масова практика това трябва да стане държавна политика.

Има идея от новата учебна година учениците първи, втори, трети, четвърти и седми клас да ползват в клас стари учебници, а новите, които те ще получат безплатно, да им стоят вкъщи. Целта е по този начин да се сложи край на тежките раници с учебници.

„Това желание е най-ярко изразено при кметовете, които имат деца в училище или внуци за бъдещи първокласници”, коментира Базитов.

Той обяви, че на 15 септември за първи път в класните стаи във Варна ще влязат 2750 първокласници, разпределени в 145 паралелки. Около 65% от тях ще учат по цял ден. Целодневното обучение зависи от възможностите на училищата и желанието на родителите, уточни Базитов.

Откриването на учебната година няма да е в 9 часа за всички училища, а ще е плаващо, допълни зам.-кметът.