Биг Брадър в почти всички варненски училища от догодина
Биг Брадър в почти всички варненски училища от догодина / Дарикнюз, архив

Само шест варненски училища остават без видеонаблюдение през новата учебна година. През следващата бюджетна година камери ще бъдат поставени и в тях, обяви кметът Кирил Йорданов на редовния си брифинг.

С Биг Брадър във Варна са 41 училища, които през следващите няколко дни ще бъдат свързани с Центъра за видеонаблюдение, разположен в зала 37 на общината. Там ще се получава цялата информация от камерите в учебните заведения, обясни градоначалникът. От зала 37 ще се осъществява и контрол върху сметопочистващите и снегопочистващите фирми, графика на градския транспорт и др., каза още Кирил Йорданов.

Ремонтите в учебните заведения това лято „са глътнали” 1,2 млн. лева. Подменени са дограми,  поставени са отоплителни инсталации, ремонтирани са игрища и физкултурни салони. Училище „Любен Каравелов” ще започне учебната година с асансьорна платформа за деца с увреждания.

Ден преди да удари първият звънец, ще бъде направена първа копка на многофункционална зала в Първа езикова гимназия в града. Новото съоръжение е на стойност 1,5 млн. лева. Залата в Математическата гимназия вече е готова и ще бъде открита на първия учебен ден. За нея са похарчени 650 000 лева.До месец-месец и половина трябва да бъде завършена и новата сграда на училище „Васил Левски” в кв. „Аспарухово” на стойност 5,5 млн. лева.

От есента децата ще се радват и на ремонтирани детски площадки. Вече е приключил ремонтът на 30 места за игра – 16 от тях са в града, а останалите в – общината. За тях са дадени общо 200 хил. лева. Нов облик ще придобият и други 19 детски площадки, всичките във Варна, чиито ремонт продължава. За тях ще бъдат похарчени 250 хил. лева.