Археолози откриха отбранителна стена на около 7000 години
Археолози откриха отбранителна стена на около 7000 години / снимки: доц. Стефан Чохаджиев
Археолози откриха отбранителна стена на около 7 хил. год.
44558
Археолози откриха отбранителна стена на около 7 хил. год.
  • Археолози откриха отбранителна стена на около 7 хил. год.

Отбранителна стeна на около 7000 години беше открита от екип археолози по време на разкопки на селищна могила край село Сушина, област Шумен. Това съобщи в интервю за Дарик доц. Стефан Чохаджиев - ръководител на експедицията и преподавател по "Праистория" в Историческия факултет на Великотърновския университет.

Могилата беше открита при понижаването на нивото на водите на яз. Тича преди няколко години. Там бяха открити човешки кости, за които археолози доказаха, че са от некропол на селище, съществувало близо 300 години.

На мястото през последните години са открити керамични съдове, сечива от кост, мед и др. Мястото е било обитавано най-късно през Каменно-медната епоха, тоест края на 5-тото хил.пр.Хр. Откритите предмети са над 500. Отбранителната каменна стена може да се превърне в обект с национално значение, дори на Балканите подобна находка е рядко срещана, обяснява ученият.

Отбранителното съоръжение е толкова впечатляващо, че надминава представите ни за строителните умения на хората от онази епоха, разказва още той. Височината е около 3-4 метра. Могилата е обречена на загиване, заради ежегодното покачване и понижаване водите на язовира, които унищожават културния пласт и съоръжението. Археологът допълни, че ще потърси финансова подкрепа от Министерството на културата, за да продължат проучванията в района на с. Сушина.

Интервю с доц. Чохаджиев може да чуете в прикачения звуков файл.

Археолози откриха отбранителна стена на около 7000 години
netinfo