Добрич отбелязва 95 години от Добричката епопея
Добрич отбелязва 95 години от Добричката епопея / Дарик Добрич
Добрич отбелязва 95 години от Добричката епопея
44518
Добрич отбелязва 95 години от Добричката епопея
  • Добрич отбелязва 95 години от Добричката епопея

Общоградско поклонение по повод 95-ата годишнина от Добричката епопея ще се състои на Кръст-паметника на загиналите в епопеята от 11 часа. В церемонията ще участват представителни части на Военноморските сили. На паметните плочи на генерал Иван Колев и генерал Тодор Кантарджиев ще бъдат поднесени цветя.

Специалната експозиция "Добричката епопея - 1916 г.", организирана от Регионалния исторически музей, ще бъде открита на Военното гробище - музей в 14.00 часа. В празничната програма е включен и спектакълът "Забравените" на трупата на Нешка Робева, който ще започне в 19.00 часа в драматичния театър.

По повод 95 години Добричка епопея, от днес до 15 септември в Регионалната библиотека "Дора Габе" ще бъдат прожектирани филмите "Достойно за удивление" на Горан Благоев и "За честта на един генерал" на Николай Дойнов.

На годишнината е посветено и спортно състезание. В 12.00 часа днес на паркинга пред концертна зала "Добрич" ще бъде даден старт на колоездачен и автопоход, наречен "По пътя на Първа конна дивизия под командването на ген.Иван Колев". Призьорите от колопохода и от състоялото се вчера офроуд автомобилно състезание ще бъдат наградени в 16.00 часа на пл."Свобода".

По политически и идеологически съображения, за Добричката епопея от 1916 г. не се е говорело много до 1989 г., казва историкът и уредник на Военно гробище -музей в Добрич Радослав Симеонов. Причината е, че в боевете българските воини водят битки с руснаци, както и че малко след това освобождение Южна Добруджа е отново под румънска окупация и то за дълго до Възвръщането към България през 1940 г.

Чуйте повече за събитията, за историческата памет, както и за изложбата, която може да бъде видяна във Военното гробище от днес - в звуковия файл /с Радослав Симеонов разговаря Валентина Добринчева/.

 

Добрич отбелязва 95 години от Добричката епопея
netinfo