Строс-Кан се прибра в Париж
Строс-Кан се прибра в Париж / снимки: Reuters

Доминик Строс-Кан и съпругата му Ан Сенклер се прибраха в жилището си в Париж, след като по-рано през деня пристигнаха със самолет от Ню Йорк на парижкото летище "Шарл де Гол", предаде Франс прес.

Строс-Кан и половинката му пристигнаха с черно Пежо пред дома си на площад Де Вож в центъра на Париж. Там се бяха събрали множество журналисти и фоторепортери.

Строс-Кан и жена му слязоха от колата усмихнати, помахаха на журналистите и се прибраха, без да направят изявление.

Двойката не направи изявление и пред чакащите ги на летището журналисти.

Завръщането на Доминик Строс-Кан в родината му не се възприема еднозначно и може да постави френските социалисти в неудобно положение в навечерието на вътрешнопартийните им избори за определянето на кандидата за президентския пост, както и в навечерието на парламентарните и президентските избори във Франция догодина, отбелязват световните агенции.

Строс-Кан дълго време беше сочен за фаворит на социалистите за президентската номинация и се твърдеше, че в битката с Никола Саркози догодина той щеше да спечели, преди да бъде обвинен в сексуално посегателство от нюйоркска камериерка. Обвиненията бяха снети през август.

СтросКан се прибра в Париж
netinfo

Бившият председател на Социалистическата партия Франсоа Оланд определи завръщането на Строс-Кан като събитие от личен характер, което няма да повлияе на френския политически живот. Лидерката на социалистите Мартин Обри, както и радикалният социалист Арно Монтебур, и двамата подобно на Оланд кандидати за социалистическата номинация за президентските избори, обаче призоваха Строс-Кан да поднесе извиненията си за това, че е навредил на имиджа на партията. Обри заяви, че споделя мнението на много жени относно действията и отношението на Строс-Кан към тях. Монтебур каза, че след като Строс-Кан се извини на социалистите и всички привърженици на левицата, той трябва да замълчи.

Според приближени на Строс-Кан той няма да се "напъхва във вътрешнопартийните избори на социалистите".

За политолози обаче бившият директор на Международния валутен фонд е като гюле на крака на социалистите и колкото по-малко те говорят сега за него, толкова по-добре ще е за партийната репутация, предава БТА. Политическото бъдеще на Строс-Кан, едно време описван като човек с далновидност, като блестящ икономист и като заклет привърженик на европейската идея, засега изглежда блокирано от опетнения му в САЩ имидж, въпреки че обвиненията срещу него бяха снети. Елисейският дворец не коментира изобщо цялата афера Строс-Кан и сега също не направи коментар за завръщането му.

СтросКан се прибра в Париж
netinfo

Засега Строс-Кан не е дал индикация дали ще се вслуша в призивите на левите лидери да се извини на социалистите. Извинения обаче той поднесе на 700 служители на МВФ, когато се сбогува с тях във Вашингтон след снемането на обвиненията срещу него. Засега Строс-Кан не е правил никакви изявления в родината си, но според близките му в скоро време може да говори пред медиите.

Строс-Кан беше арестуван в Ню Йорк през месец май заради обвинения на камериерка за сексуално посегателство. Обвиненията срещу него обаче бяха снети през август заради противоречия и лъжи в разказите на обвинителката.

Камериерката, която обвини Строс-Кан в сексуално посегателство, заведе и гражданско дело в САЩ, по което бившият директор на МВФ ще трябва да отговаря. Във Франция той е изправен също пред подобни неволи, защото е обвинен от журналистката и писателката Тристан Банон в опит за изнасилване отпреди девет години. Банон подаде жалба срещу Строс-Кан на 4 юли. Той отрича да е виновен, но ще трябва да отговаря на въпросите на френските разследващи. Майката на Тристан Банон - социалистката и депутатка Ан Мансуре определи завръщането на Строс-Кан в родината му като непристойно.

СтросКан се прибра в Париж
netinfo