Погнаха предизборно кметове и общинари в Пиринско
Погнаха предизборно кметове и общинари в Пиринско / снимка: Дарик - Благоевград, Любима Калпачка,архив

Службите в благоевградската полицейска дирекция водят специализирани разследвания срещу представители на местната власт в региона. Сред тях са кметове, общински чиновници и други длъжностни лица, каза временният директор на ОД на МВР-Благоевград Бойко Дункин.

Полицейският шеф Дункин обаче отказа да назове имената на разследваните управници. Факт е, че към този момент най-често даваните на прокурор кметове са Апостол Апостолов - на Симитли, Вельо Илиев - кмет на Петрич и санданският градоначалник Андон Тотев. Те са предимно за документи престъпления. Повече от гледаните в съда дела обаче приключват с оправдателни присъди, тъй като липсват безспорно доказани данни за престъпления от общ характер в хода на досъдебните производства.

Срещу Андон Тотев прокуратурата все още не е образувала наказателни дела.

"В предстоящата работа на ОД на МВР- Благоевград, приоритетна линия имат престъпленията, които могат да повлияят на избирателния процес. Работи се по престъпления по служба, които са свързани с някои общински структури- кметове или кандидат- кметове, както и лихварската дейност и прането на пари", изтъкна комисар Бойко Дункин.

Една от основните задачи на Областна дирекция на МВР – Благоевград през месеците юли и август беше противодействието по разпространението на наркотици,коментира Дункин. Само за два месеца са проведени 47 специализирани полицейски операции, образувани са 39 досъдебни производства, които са свързани с отглеждане и разпространение на наркотични вещества.

14 от досъдебните производства са образувани за засяване и отглеждане на ниви с канабис. Иззети са 450 килограма марихуана, 1 858 килограма зелен канабис, сочи статистиката.

От началото на годината на територията на Областна дирекция Благоевград има образувани 118 досъдебни производства, като 42 от тях са срещу известен автор.

Сред задържаните за наркоразпространение и небезизвестният в региона Христо Илиев Христов – Катерицата.