Археолози - с ценни находки от некропол на Калиакра
Археолози - с ценни находки от некропол на Калиакра / Дарик Добрич

85 находки, от които 30 са златни или позлатени, са открили археолози през това лято в средновековната крепост на Калиакра. Това съобщи на пресконференция в Каварна ръководителят на екипа доц. д-р Бони Петрунова. Най-ценният предмет сред колекцията е печат с изображение на Богородица и монограм на чиновник - арменец на служба във Византия на име Антроник. Печатът е бил намерен на празника Успение Богородично, подчерта Петрунова.

Друга ценност за археолозите представляват откритите монети - сребърни грошове от цар Иван Александър /1331-1371/, които се срещат изключително рядко, както и сръбски сребърни грошове на цар Стефан Урош /1331-1355/, каквито във Велико Търново са регистрирани само 3, а на Калиакра - стотици, отбеляза още Петрунова. Сръбските монети са с контрамарка на деспот Добротица.

Археолози - с ценни находки от некропол на Калиакра
netinfo
Любимата находка на доцента е един от култовите предмети - кръст от полускъпоценен камък, датиран от ХII - ХIII век. Тепърва ще се работи по разчитане на надписите по него, но се предполага, че са имената на Христос и някои светци.

Тази година екипът от археолози работи предимно в новооткрития некропол до църква №2 на Калиакра. В него са изследвани 88 гроба. Предполага се, че там са били поставяни представители на аристокрацията. Заедно с костите, са открити изящни ювелирни накити като обеци с перли, пръстени и елементи за украса за глава, които по нищо не отстъпват на носените от търновските царици, каза Петрунова.

Археолози - с ценни находки от некропол на Калиакра
netinfo
Сред другите находки от това археологическо лято на Калиакра са запазен хромел в голяма административна сграда, която ще се проучва догодина, близо до църквата, както и много керамични съдове, част от които могат да бъдат възстановени. Петрунова съобщи още, че с община Каварна, която финансира разкопките на полуострова от 6 години, започват разработването на проекти по европейски програми за подобряване на цялостната визия на Калиакра с цел да бъдат привличани още повече туристи и да се подпомага икономическото развитие на региона и страната.