България: енергийна независимост или просешка паничка?
България: енергийна независимост или просешка паничка? / снимки: Reuters, архив

Енергийните столици на света в бъдеще няма да се намират в Близкия Изток, нито в Русия, твърдят американски експерти, запознати с новите технологии за извличане на нефт и газ. Какви поуки може да си извлече България?

Може или не може да се извличат безопасно шистов газ и шистов петрол? Може или не може да се разчита на нетрадиционни запаси от газ и петрол? Задължително, защото в тях е бъдещето, твърдят водещи американски експерти по енергийна геополитика. Серия специализирани публикации изтъкват, че новите, икономически изгодни технологии за извличане на природен газ и петрол от нетрадиционни залежи ще върнат най-късно към 2020 година световната енергийна столица там, където е била преди ерата на близкоизточния петрол: в Северна и Латинска Америка.

Запасите на газ и петрол в тази част на света очевидно са огромни, но достъпът до тях винаги е бил проблемен. Сега експертите твърдят, че проблемът е бил решен още преди 10 години. Ето фактите: САЩ притежават запаси на нетрадиционен петрол, възлизащи на над 2 трилиона барела. Залежите на Канада са 2,4 трилиона барела, Южна Америка разполага с над 2 трилиона. Ресурсите на традиционен петрол в Близкия изток по данни на американските експерти са 1,2 трилиона барела.

Новите технологии преразпределят запасите

С въвеждането на нови технологии, производството на шистов газ в САЩ междувременно е скочило от нула на 20 процента. Оценява се, че до 2040 година повече от половината вътрешни доставки на газ ще са местно производство. Тази промяна означава, че САЩ вече навлизат на пазара и като продавач на природен газ, категорични са експертите. Заедно с Канада, САЩ ще отнемат пазари от сегашните големи доставчици като Русия, Иран и Венецуела, подкопавайки тяхното водещо място в геополитическата схема.

Специалистите твърдят, че започващото сега американско производство на шистов петрол ще достигне обем от 1,5 милиона барела на ден още в следващите няколко години. И това е количество, което ще идва само от запасите в щата Тексас и във Великата равнина. То се равнява на 8 процента от сегашната консумация на петрол в САЩ. От Мексиканския залив също скоро ще потекат по един до два милиона барела на ден.

Южна Америка е друг енергиен рай. Само Бразилия е в състояние да извлича по два милиона барела на ден от нетрадиционни запаси на петрол. А Канада може да има същия обем на производство много скоро, казват експертите. Друга нова технология позволява и извличане на тежък петрол и превръщането му в употребима субстанция.

България енергийна независимост или просешка паничка
netinfo

Нов енергиен ред с малко място за Иран и Русия

Сериозeн знак за значимостта на тези запаси и технологии са многомилиардните китайски инвестиции тъкмо в тях - в Канада, САЩ и Латинска Америка. Според експертите, гладният за петрол Китай отсега подсигурява бъдещите си доставки. В същото време се очаква доставките на петрол от разтърсвания от революции Близък Изток да намалеят значително и за дълго.

Последиците от преместването на енергийния център на света към двете Америки са необозрими, твърдят експертите. Със сигурност те означават създаването на нов геополитически ред. Европа също ще може лесно да разработи собствените си нетрадиционни запаси и да прекрати енергийната си зависимост от Москва и страните в района на Персийския залив.

Инвестиции с бъдеще

Бързината, с която се развиват технологиите за извличане на газ и петрол от нетрадиционни запаси, поставя под въпрос практичността на ред енергийни проекти в Европа. Възможността някои от планираните скъпоструващи тръбопроводи да се окажат едва ли не излишни изглежда реална. Инвестициите в най-модерни методи за добив на газ и петрол изглежда са с най-голямо бъдеще и в това може се крие и истински шанс за България да разработи собствените си запаси вместо да поднася енергийна просешка паничка ту тук, ту там.