Ракът на дебелото черво събира топонколози във Варна
Ракът на дебелото черво събира топонколози във Варна / © снимка: sxc.hu

47 български топонколози от цялата страна, занимаващи се с лечението на рака на дебелото и правото черво, се събират на среща във Варна.

Подобен експертен борд се събира за първи път в историята на българската онкологична медицина и включва всички специалности и браншови лекарски организации, занимаващи с рак на дебело и право черво: гастроентеролози, коремни хирурзи, патолози, генетици, рентгенолози, нуклеарни медици, лъче- и химиотерапевти и др. През уикенда те ще изработят национално ръководство за правилата на медицинската практика при рак на дебело и право черво, трета по честота злокачествена болест при възрастните. Документът ще бъде дискутиран и гласуван през октомври на конференция в к.к. „Златни пясъци”

Събитието е по инициатива на Медицинския университет във Варна, Българското онкологично дружество и Университетската болница „Света Марина”-Варна, които организират ежегодни национални конференции, посветени на проблеми на най-значимите злокачествени тумори, тяхното диагностициране и лечение в България. Миналата година акцентът беше поставен върху рака на белия дроб.