Прокурорът по делото срещу Строс-Кан препоръча на съда да снеме обвиненията
Прокурорът по делото срещу Строс-Кан препоръча на съда да снеме обвиненията / снимка: Reuters

Прокурорът Сайръс Ванс по делото срещу бившия главен директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан препоръча на съда да снеме обвиненията срещу него в сексуално посегателство, предаде Ройтерс.

Малко преди препоръката за снемане на обвиненията срещу Строс-Кан да бъде заведена, прокурорът по делото срещу Строс-Кан се срещна с повдигналата обвинения Нафисату Диало.

Говорител на Манхатънския районен прокурор не е убедена, че Нафисату Диало е казала истината. Според внесените в съда документи тя дала пред следователите и членовете на голямото жури лъжливи показания за факти от своя живот, за миналото си и за срещата си със Строс-Кан.

"Достоверността на казаното от нея не издържа и на най-повърхностната оценка", посочва прокуратурата. Молбата за прекратяване на делото срещу Строс-Кан ще бъде разгледана от съда, уточнява БТА.

Адвокатът на Диало, Кенет Томпсън, обвини прокуратурата в "отказ на правосъдие" на неговата клиентка. "Прокурорът на Ню Йорк Сайръс Ванс отказа правосъдие на една жена, жертва на насилие", обяви Томпсън пред журналисти, предаде Франс прес.

Междувременно адвокатът, който представлява камериерката Нафисату Диало ще подаде съдебен иск във Франция срещу френски служител заради опит да окаже натиск на потенциален свидетел по делото. Това предаде ДПА, като се позова на радио "Франс енфо".

Диало ще обвини служител от политическата крепост на Строс-Кан - община Сарсел, че оказал натиск върху жена, която твърди, че е имала връзка със Строс-Кан, да не свидетелства срещу него. Не се съобщава името на служителя. Диало го обвинява, че говорил с приятели на жената и предложил пари, ако тя си мълчи.

Водещи фигури сред френските социалисти изразиха радост във връзка със съобщенията, че е много вероятно делото срещу Доминик Строс-Кан в Ню Йорк по обвинение в сексуално насилие да бъде прекратено, предаде ДПА.

Прокурорът по делото срещу СтросКан препоръча на съда да снеме обвиненията
netinfo

Бившата лидерка на социалистите и претендент за номинацията на социалистическата партия за президентските избори Мартин Обри, която обяви кандидатурата си след като Строс-Кан бе арестуван, заяви, че е "много щастлива", но добави, че "ние ще изчакаме съдът в Ню Йорк да потвърди снемането на обвиненията". Франсоа Оланд, който също е претендент за номинацията на социалистите, бе цитиран от френски медии да казва, че "е щастлив от факта, че на непоносимите премеждия на Строс-Кан ще бъде сложен край". Оланд добави, че само от Строс-Кан зависи дали ще се върне активно към политиката.

Бившият министър на културата на Франция Жак Ланг, който е близък приятел на Строс-Кан, изразил "голямата си радост" от възможността Строс-Кан да се завърне, по един или друг начин, към активно участие във френската политика. Преди да бъде арестуван по обвинения в сексуално насилие, бившият главен директор на Международния валутен фонд бе смятан за фаворит на следващите президентски избори във Франция с достатъчно подкрепа да надделее над сегашния държавен глава Никола Саркози, посочва ДПА. Първичните избори за определяне на кандидата на френските социалисти за президентските избори са насрочени за 9 октомври.