Уикилийкс: Борисов е „здравеняк, изтупан в Армани”
Уикилийкс: Борисов е „здравеняк, изтупан в Армани” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Мъж с почти героичен статут, който води по рейтинг в последните години, благодарение както на имиджа си на здравеняк, изтупан в "Армани", така и на много тесните си връзки с медиите, "при все неефективността му като цяло срещу организираната престъпност". Така бившият американски посланик Джон Байърли описва в грама премиера Бойко Борисов през 2005 г., докато Борисов все още е главен секретар на МВР.

Грамата е по повод оставката на Борисов, подадена на 15 септември 2005 г., която, както става ясно, е била представена на Байърли предишния ден от тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

Грамата е публикувана от "Уикилийкс" и българския сайт "Биволъ". Тя е изпратена на 14 септември 2005 г., не е класифицирана, но е предназначена само за служебно ползване. На сайта е качена част от оригиналния документ. "Уикилийкс" не разполага с пълния му вариант.

Борисов е описан и като харизматичен генерал, на когото медиите не могат да се наситят и едно от най-популярните длъжностни лица в България.

Той не пропускаше случай да се похвали с успешни полицейски операции, особено подчертавайки връзките си със западните служби и полиция, пише Байърли.

Трябва да му се признае, че сътрудничеше с готовност с американските служби по голям брой случаи, нито един от тях незасягащ голяма фигура от българската организирана престъпност.

Популярността му при предишното правителство (на Симеон Сакскобургготски, бел. ред.) контрастираше с почти незабележимостта на министъра (Георги Петканов, бел. ред.).

В известен смисъл Борисов запълваше вакуум. Противниците му обаче изтъкват миналите му връзки със силови групировки и съмнителните му бизнес интереси, се казва в грамата.

В документа са описани и причините за оставката на Борисов - предстоящите законови промени, с които се ограничават правомощията на генералния секретар на МВР.

За разлика от предшественика си, Петков даде да се разбере, че няма да остане в сянката на популярния генерал, пише Байърли.

Отбелязват се и нарастващите спекулации, че той може да се кандидатира за кметското място в София.