Оставиха в ареста собственика и консултанта на „Еврохолидейз
Оставиха в ареста собственика и консултанта на „Еврохолидейз / Sofia Photo Agency, архив

Георги Христов, собственик на скандалната пловдивска фирма „Еврохолидейз", която измами над 200 души с евтини екскурзии до Малдивите, и Георги Пасев, който е обучавал служителите на фирмата, остават за постоянно в ареста. Съдът им наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража".

25-годишният Георги Христов е официалният собственик на фирмата. Той стриктно е изпълнявал указанията на третия обвиняем Венелин Качаков, който е основен организатор на схемата с фалшивите екскурзии. Христов e подписвал документи, сключвал е договорите на фирмата и е изтеглил от банковите сметки парите, внесени от измамените клиенти. По думите на съдия Боян Кюртов Георги Христов е получавал скромно възнаграждение, в замяна на което се е съгласил да бъде официален собственик на фирмата. Според съда Христов от самото начало е бил наясно с организирането на крупната измама. Въпреки това той е изпълнявал нарежданията на Качаков, свързани с реализирането на измамата. Христов е с основно образование и няма компютърна грамотност. Бил е съден за притежание на наркотици и за грабеж.

Другият подсъдим Георги Пасев също остава в ареста. За осъществяването на схемата е използвана неговата компетентност в сферата на туризма. Пасев е контактувал със сайта Грабо, на който са били публикувани обявите за екскурзиите, и е обучавал служителите на фирмата да звучат убедително пред клиентите. Според прокуратурата той е знаел, че фирмата няма лиценз за подобен род дейност.

Съдът прецени, че Христов и Пасев са действали в съучастие от самото начало и са знаели за намеренията на Венелин Качаков. До момента откраднатата сума възлиза на 151 000 лева, но засега жалби са подали едва 31 човека от всички измамени. Работата по случая продължава, като се очаква и други от общо 226-те излъгани да съдействат на разследващите органи.

В ареста е и 37-годишният Венелин Качаков. Срещу него има повдигнати обвинения за измама в особено големи размери.

Други новини от Пловдив