Меглена Кунева ще заимства идеи от Община Ловеч
Меглена Кунева ще заимства идеи от Община Ловеч / Sofia Photo Agency

Положителният опит на община Ловеч и идеите за законодателни промени да влязат в платформата на гражданския кандидат-президент е поискала Меглена Кунева при срещата си с кмета Минчо Казанджиев днес. За това съобщават от пресцентъра на местната администрация.

Според Кунева, която е кандидат за президент, Община Ловеч е свършила много работа и има чудесни идеи, затова ще включи част от тях в своята платформа. От своя страна Минчо Казанджиев е обявил, че ще разчита много на следващия президент като е посочил и конкретни предложения, за които ще търси подкрепа от бъдещия държавен глава. Сред предложенията са охранителната дейност от МВР да премине на пряко подчинение на общините и да се намерят начини Ловеч отново да върне славата си на Космически град. Идеята е градът да си вземе обратно спускаемия апарат, с който първият български космонавт, почетният гражданин на Ловеч Георги Иванов, се е приземил от Космоса, а това не може да стане без намесата на президента като върховен главнокомандващ. Намеренията са да се направи Музей на космонавтиката в града, а те от своя страна кореспондират с друг сериозен приоритет на Ловеч - туризма, посочва още Казанджиев.

Меглена Кунева е изразила удовлетворението си и от успеха на общината в усвояването на средства от еврофондовете. Община Ловеч е общината с най-много възстановени средства от управляващия орган по Оперативна програма "Регионално развитие" - над 17 млн. лв. Има 20 разработени проекта, от които 8 приключени за 15 млн. лв., изплатени изцяло, в процес на реализация са нови проекти за 11 млн. лв. При това проектите не са самоцелни и изолирани, те са надграждащи. Ловеч може, затова нека покаже на всички в страната този модел, призовава Кунева и се е ангажирала да даде път на водещите общини, доказали се като ловешката. Меглена Кунева е отправила поздравления към кмета Казанджиев за създаването и дейността на двете структури за съвместни действия с бизнеса - Щаб за работа с инвеститорите и Консултативен съвет за икономическо развитие към кмета на община Ловеч.

Меглена Кунева е поискала съдействие от кмета за среща с повече граждани на Ловеч, дори и такива, които да не я харесват, поне ще чуят какво предлага тя като граждански кандидат и ще могат да сравняват, за да са наясно какво и кого избират.

По време на срещата ловешкият кмет е подарил на Меглена Кунева картина със символа на града - Покрития мост, с пожелание винаги да гради мостове, за да не се счупи държавата.