Поредна вълна от недоволство сред зърнопроизводителите
Поредна вълна от недоволство сред зърнопроизводителите / Sofia Photo Agency, архив

Зърнопроизводители ще изпратят нова протестна декларация до премиера Бойко Борисов, съобщи за Дарик председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите у нас Радослав Христов.

„Не са изпълнени обещанията на кабинета за осигуряване на безакцизно гориво за сектора. Не е подписана и финансовата рамка за подпомагане на сектора за следващите три години”, обясни Христов.

В средата на миналата година след масови протести в цялата страна кабинетът и браншовата асоциация подписаха меморандум, по силата на който трябваше държавата да възстановява на стопаните акциза върху горивата за земеделска техника, както и да обяви правила за устойчиво развитие на земеделието. В рамките на три години напред трябваше да бъде подписана и финансова рамка между кабинета и бранша за подпомагане на сектора.

През март последва нова вълна от протести заради неизпълнените ангажименти към бранша. Тогава едновременно в 20 области на страната зърнопроизводителите блокираха пътищата със стотици трактори, комбайни и друга земеделска техника. След двудневни преговори и искане оставката на земеделския министър се стигна до ново споразумение, а Мирослав Найденов запази поста си.