Димитър Николов
Димитър Николов / снимка: Пресцентър община Бургас

Настоящ кмет на Бургас

Димитър Николов е роден на 18 май 1967 година.

Завършва Икономически университет - Москва, притежава професионална по мениджмънт и Професионален сертификат по мениджмънт - Open University и НБУ; магистър по финансов мениджмънт от Стопанската академия в Свищов.

От 1998 до 2006 година е изпълнителен директор на "Победа" АД. След това става управител на "КБС" ООД - Бургас.

Николов е бил регионален представител на КРИБ за Бургаска област, председател на Комисията по икономика и инвестиции към Общинския съвет в Бургас, председател на Консултативен бизнес-съвет - Бургас, зам.-председател на БТПП - Бургас.

Бургаският кмет е носител на статуетка "Хермес" на Бургаската търговско-промишлената палата за 2004 и 2005 г. През 2005 година е удостоен с наградите „Бург на годината" и "Димитър Бракалов" за благотворителност и принос за развитието на Бургас. Член на университетското настоятелство на Бургаския свободен университет.

На изборите през 2007 година като кандидат на ГЕРБ печели кметския пост на втори тур с подкрепата на 63,55 на сто от гласовете на излезлите да гласуват бургазлии. Той побеждава на финала кандидата на Атака Валери Симеонов при избирателна активност от 42,19 процента.

Николов е женен, има три деца.