От ВМРО ще обжалват отхвърлянето на предложението за православния кръст
От ВМРО ще обжалват отхвърлянето на предложението за православния кръст / DarikNews.bg, архив

За втори месец предложението за поставяне на монумент - православен кръст в източната част на Стара Загора, беше бойкотирано с некоректни политически машинации. Решението беше бламирано с елементарния трик „има кворум - няма кворум". Това е позицията на вносителите на предложението от ВМРО - БНД Кристиан Петков и Антон Андонов.

Петков твърди, че на днешната сесия председателят на Общински съвет - Стара Загора е нарушил правилника и закона за местното самоуправление. Там се казва, че когато Общинският съвет няма кворум и не може да взема решение трябва да се прекрати заседанието до организирането на необходимия кворум. Това обаче не се случи.

„В този мандат на Общински съвет - Стара Загора, когато става въпрос за материални проекти се подхожда по друг начин - прегласува се многократно. А тук става въпрос за един духовен проект, който беше бламиран. Причината е бездуховността на голяма част от общинските съветници", коментира Кристиан Петков. И добави: „миналия месец не беше предоставена цялата информация за решението на Общинския съвет от 2000 година за предоставяне на терен за изграждането на този монумент. Сега сме уведомили общинските съветници, но въпреки това предложението беше отхвърлено."

От ВМРО - БНД ще обжалват решението на днешния Общински съвет като сезират областния управител и ако се наложи и съда. Мотивите са, че е бил нарушен правилникът на Общинския съвет и беше потъпкан Закона за местното самоуправление. Войводите се надяват, че ще могат да внесат решението за гласуване отново, още на сесията през септември.