Проговори камериерката, обвинила в сексуално насилие Строс-Кан
Проговори камериерката, обвинила в сексуално насилие Строс-Кан / Reuters

Нюйоркската камериерка, която обвини Доминик Строс-Кан в сексуално насилие, за първи път даде интервю, в което се опитва да защити каузата си, предаде Франс прес.

"Заради него ме смятат за проститутка", казва гвинейската камериерка пред списание "Нюзуик". "Искам той да отиде в затвора. Искам да знае, че има места, където човек не може да използва влиянието и парите си".

АФП не посочва името на жената по юридически съображения, но според Асошиейтед прес тя се казва Нафисату Диало. Снимката й е на корицата на "Нюзуик". Тя ще даде днес и специално интервю в предаването "Добро утро, Америка" по телевизия Ей Би Си. Това ще стане точно седмица преди заседанието на нюйоркския съд на 1 август, на което ще се яви бившият директор на Международния валутен фонд, обвинен в сексуално насилие, пише БТА.

Диало казва, че никога не е искала да има публични изяви, но вече няма избор, посочва АП.

Адвокатите на Строс-Кан веднага заявиха, че обвинителката му иска да взриви общественото мнение и окачествиха действията на адвокатите й като непрофесионални. "Те се държат непрофесионално и нарушават основните правила на адвокатското поведение", посочват в комюнике защитниците на Доминик Строс-Кан - Уилям Тейлър и Бенджамин Брафман.

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан беше арестуван през май месец в Ню Йорк и обвинен в сексуално посегателство над хотелска прислужница. Жената, подала жалба срещу него, е 32-годишна камериерка.

Малко след това той подаде оставката като шеф на МВФ.

Строс-Кан бе освободен на 1 юни от домашен арест. На французина обаче са наложени ограничения за пътуване, като международният му паспорт остава у властите и според някои медии той няма да може да напуска Ню Йорк.