Търговците на скрап искат нов законопроект за отпадъците
Търговците на скрап искат нов законопроект за отпадъците / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Търговците на скрап искат нов законопроект за отпадъците
43740
Търговците на скрап искат нов законопроект за отпадъците
  • Търговците на скрап искат нов законопроект за отпадъците

Около 200 тежкотоварни камиона преминаха през ключови булеварди в София, като част от протестното шествие на търговците на скрап срещу проектозакона за управление на отпадъците. Шествието под наслов "Машини за скрап" започна в 10 часа сутринта от бул. "Ботевградско шосе" и премина по бул. "Данаил Николаев", Сточна гара, бул. "Сливница" до Околовръстен път. Образуваха се големи задръствания в района на Сточна гара. Затруднено беше и движението по бул. „Васил Левски" и съседните преки. Имаше и опашки от пешеходци, които чакаха да преминат през кръстовищата на Сточна гара. Търговците на черни и цветни метали протестираха срещу заложените регламенти в проектозакона, с които силно се ограничава търговията със скрап.

Тежкотоварните автомобили, които участваха в шествието, са едва 10 процента от техниката, собственост на фирми и организации в сектора за рециклиране на отпадъци в България. Проектозаконът предвижда нови норми и контролни механизми за търговията и предаването на отпадъци от черни и цветни метали. До две години след приемането на закона кметовете ще трябва да осигурят площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, включително черни и цветни метали. Това е основната разпоредба, срещу която протестират търговците, обясни адвокат Иван Груйкин.

По думите му, основното искане на засегнатите е окончателното изтегляне на проектозакона и изготвянето на нов законопроект, който да разреши съществуващите проблеми в бранша. „А не да бъде поредният лобистки законов интерес на няколко големи играчи в бранша, свързани с властта", допълни Груйкин.

Според адвоката резултат от протестите до момента е връщането на законопроекта за доразглеждане. Недоволните обаче настояват за разработването на изцяло нов закон с активното участие на заинтересованите страни.

Площадките за събиране на черни и цветни метали ще бъдат затворени в две трети от общините, ако се приеме изискването такива площадки да има само в общини с общ устройствен план, обясни още Груйкин.

Протестиращите се обявиха и против забраната на хора да продават черни и цветни метали, а да ги дават само безвъзмездно.

Пряко засегнати от промените ще бъдат между 80 и 100 000 души, а над 20 000 души имат трудови договори за дейности в сектора, каза председателят на Гражданска инициатива Иво Георгиев. По думите му, без работа ще останат около 300 000 човека, които се занимават със събиране и предаване на отпадъци. Ще отстояваме правата си, ще продължаваме да протестираме, докато законопроектът не бъде оттеглен, каза Георгиев.

От екоминистерството нееднократно обясниха, че новите строги изисквания са заложени, за да се спрат кражбите на черни и цветни метали, които ощетяват сериозно държавата. Зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева даде за пример, че само от ЧЕЗ отчитат над 2,5 млн. лв. загуби от кражбите на кабели.

Търговците на скрап искат нов законопроект за отпадъците
netinfo