Социолог: Калфин, Кунева и Семов се борят срещу празния стол на ГЕРБ
Социолог: Калфин, Кунева и Семов се борят срещу празния стол на ГЕРБ / sxc.hu

С номинирането на Ивайло Калфин за кандидат-президент на БСП се структурира така наречения блок срещу ГЕРБ. Това мнение изрази в „Здравей, България" социологът Румяна Коларова. Тя добави, че не е сигурна доколко номинациите в БСП и изборът на Калфин са продукт на някаква вътрешнопартийна динамика или по-скоро е продукт на стратегия, съобразена с конкурентите на БСП.

"Сформираният блок се състои от Атанас Семов, Ивайло Калфин и Меглена Кунева. Те се борят срещу един празен стол, който е малко на пиедестал, а именно празния стол на ГЕРБ. Те залагат на нещо, което се нарича експертиза поради презумпцията, че кандидатът на ГЕРБ няма да бъде експерт. Като че ли на ГЕРБ им липсва компетентност и опит", обясни Коларова.

Според нея кандидатурите на Кунева и Калфин са близнаци.

"Те се дублират по две основни характеристики - експертизата, насочена към Европа, и меко публично присъствие", поясни социологът.

Според нея постът на вицепремиера е абсолютно безсмислен в българската политическа система. Единствената му функция е да форматира някакъв вид политически блок.

"У нас най-големият проблем обаче е, че все още не знаем какво трябва да прави всеки български президент независимо от коя партия е", допълни Румяна Коларова.

Според политическия психолог Димитър Гронев партиите ще пробват различна схема при предизборните си кампании.

"Основен акцент ще бъде личността на кандидата, след това компетентността му. На трето място - рационалният аспект - програми, платформи и послания", обясни психологът.