47 деца от лагер в Обзор със съмнение за хранително отравяне
47 деца от лагер в Обзор със съмнение за хранително отравяне / DarikNews.bg, архив
47 деца от лагер в Обзор със съмнение за хранително отравяне
43582
47 деца от лагер в Обзор със съмнение за хранително отравяне
  • 47 деца от лагер в Обзор със съмнение за хранително отравяне

47 русначета от лагер в Обзор са потърсили лекарска помощ заради съмнения за хранително натравяне. Повечето са били с температура, диария и болки в стомаха. 

Летен вирус или хранително отравяне е причина за стомашните проблеми. Руските туристи са настанени в международния детски лагер „Чавдар" в Обзор, чиято база от години се ползва основно за летен отдих на деца.

Състоянието им е задоволително и до момента не се е наложило тяхното хоспитализиране, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Децата са под наблюдение в самия лагер.

С оплаквания на 14 юли са били 41 от лагерниците, снощи още 6 деца са били повалени от неизвестния засега причинител на заразата. Само някои от туристите са вдигнали температура над 38 градуса и са били с по-сериозни стомашни проблеми. Останалите са с леко неразположение.

При проверка от Агенцията по храните в Бургас са установили 133 килограма храни с непълни съпроводителни документи и липса на идентификационна маркировка и етикети. Инспекторите са възбранили и насочили за унищожение съмнителните храни. За нарушението е съставен акт. Взети са 23 проби от храни и 12 отривки (смивки) от кухненската посуда и ръцете на персонала.

Резултатите ще са готови понеделник следобед.

В началото на седмицата 39 деца и тяхна учителка бяха приети в Инфекциозната болница в Бургас със симптоми на гастро-ентероколитен синдром. Групата е пристигнала на почивка в Китен от Украйна и Русия преди седмица. Според медиците не се касае за вирус, а по-скоро за инфекция, причинена от бактерии.

Други новини от Бургас