Обмислят се варианти за изтегляне на контингента ни от Афганистан
Обмислят се варианти за изтегляне на контингента ни от Афганистан / Sofia Photo Agency, архив
Обмислят се варианти за изтегляне на контингента ни от Афганистан
43577
Обмислят се варианти за изтегляне на контингента ни от Афганистан
  • Обмислят се варианти за изтегляне на контингента ни от Афганистан

Военният министър Аню Ангелов съобщи, че се обмислят варианти как да изтеглим българския контингент от Афганистан. Той отказа да се ангажира със срокове кога може да се случи това. Министърът обясни, че има съвместна работна група с външното министерство, която разработва различни стратегии.

„Не сме престанали да мислим за някаква стратегия за излизане от тази операция. С хода на предаването на отговорността за сигурността на страната на афганистанските сили за сигурност все повече и по-подробно разработваме тази стратегия. Заедно с Министерството на външните работи има създадена работна група, която е от експерти на двете министерства, които отчитат всички аспекти на поетапното изтегляне или на конкретна промяна в самата мисия", добави военният министър.

Министър Ангелов даде пример за промяна в мисията: „С изтеглянето на белгийците от вътрешната охрана на летището в Кабул е възможно ние от външна охрана да минем на старото си положение на вътрешна охрана. Това означава промяна на мисията".

Аню Ангелов каза още, че е възможно да намалим постепенно и да изтеглим единия контингент, примерно в Кабул, и да го заменим, не изцяло, но от порядъка на 10-15%, в личен състав за тези тимове, които имат пряка задача да работят с афганистанските сили за сигурност да ги подготвят да станат готови да поемат отговорността.