Президентската институция трябва да е под знака на случващата се Европа у нас
Президентската институция трябва да е под знака на случващата се Европа у нас / БГНЕС
Президентската институция трябва да е под знака на случващата се Европа у нас
43556
Президентската институция трябва да е под знака на случващата се Европа у нас
  • Президентската институция трябва да е под знака на случващата се Европа у нас

Президентската институция трябва да бъде под знака на случващата се Европа в България. Това каза в Перник кандидатът за президент Меглена Кунева.

Ако досега мантрата на всички политици беше присъединяването на страната ни в ЕС и НАТО, то тази формула приключи и приоритетите на президентската институция трябва да бъдат насочени навътре, а не навън. Това каза в Перник кандидатът за президент Меглена Кунева. Работата на президента за напред трябва да бъде под знака на случващата се Европа в България. Президентът е задължен не просто да отправи поздравление към нацията, а да види какво е нейното състояние, заяви бившият еврокомисар. Той трябва да удари камбаната, когато вижда, че 63 милиона инвестиции са изтеглени и взети от нашата икономика, че имаме минус 300 000 работни места, че под прага на бедността живеят 41% от българите при среден показател за Европа 8%. Задачата сега е българинът да живее по-добре и това да се случи по-бързо, заяви Кунева.

Президентската институция трябва да постави открито въпроса, и има решения, за констатацията в Доклада на ЕК, според която 60% от българските обществени поръчки са нечестни. Друг въпрос, който Кунева постави в Перник, е защо продължава да няма възмездие, ще го бъде ли Висшия съдебен съвет, какво ни гарантира, че днес няма „батко и братко?" Тя заяви, че ще насочи усилията си за съгласие между политическите партии за промяна на Конституцията и в съдебната система. Сред приоритетите на кандидат-президентската двойка Меглена Христова и Любомир Христов при вот на доверие ще е ясно преценена икономика, безработицата, образованието и здравеопазването.