Ако ГЕРБ и БСП играят с Йорданов и Гуцанов, РЗС щели да спечелят изборите
Ако ГЕРБ и БСП играят с Йорданов и Гуцанов, РЗС щели да спечелят изборите / Sofia Photo Agency, архив

Ако се окаже вярно, че двете т.нар. по-големи партии издигнат спряганите засега кандидати – от БСП Борислав Гуцанов и от ГЕРБ досегашния кмет с целия му ореол  Kирил Йорданов, то тогава 80% от избирателите на Варна остават свободни. Това заяви пред журналисти заместник-председателят на „Ред, законност и справедливост” и кандидат за президент Атанас Семов.

Той отказа да съобщи кой ще е претендентът на партията за кметския пост, но го определи като „силен знаков кандидат, който има претенцията да участва на балотаж и да спечели изборите”. Претенцията се основава на платформата на РЗС за нов тип управление на населените места, от една страна, и от друга - на това, че във Варна се получава една много интересна политическа ситуация, изтъкна Семов, като визира именно Гуцанов и Йорданов. Той увери, че бизнесменът Веселин Марешки, който на миналите избори беше кандидатът на РЗС за кмет на Варна, няма да бъде техен кандидат.

„Нашият кандидат ще бъде принципно различен. Разпознаваема и показателна фигура, издигането на която показва категорични и сериозни намерения за промяна в ръководството на града”, посочи Семов. Според него ако Варна „бъде обречена на четвърти мандат на Кирил Йорданов”, то това би било тъжно, а и в някаква степен би обезмислило цялата логика на политическата демокрация. „Именно заради градоначалници като Кирил Йорданов искаме в Конституцията да бъде записано, че един кмет може да бъде избиран най-много два пъти на съответния пост. За да няма такива безформени, уродливи и вредоносни феодални явления като явлението Кирил Йорданов”, каза кандидатът за президент.

„И на национално, и на местно ниво на тези избори ще има не повече от четири сериозни партии. Всичко останало ще бъде опит за създаване на разнообразие, което ако е свързано с поставянето на сериозни управленски идеи, би било добре, но ако е просто опит да се вкарат един-двама общински съветници, няма особен смисъл”, отбеляза Семов.

Кандидатът на РЗС за кмет на Варна и листата за общински съветници ще бъдат обявени след около две седмици от лидера на партията Яне Янев, който ще посети морската столица.