Строс-Кан няма да се признае за виновен по нито едно обвинение
Строс-Кан няма да се признае за виновен по нито едно обвинение / снимка: Reuters

Доминик Строс-Кан няма да се признае за виновен по нито една точка от обвинението, дори и най-незначителната, ако прокурорът на Манхатън му предложи споразумение за приключване на делото. Това заяви във в. "Ню Йорк таймс" Уилям Тейлър, адвокат на бившия шеф на МВФ, цитиран от Франс прес.

Г-н Строс-Кан няма да се признае за виновен в нищо, каза Тейлър пред всекидневника. Обвинението срещу Строс-Кан съдържа седем точки (включително опит за изнасилване), наказуеми с няколко десетки години затвор и по които той вече пледира "невинен".

Лъжливите показания, дадени под клетва от обвинителката му, разкрити по време на съдебно заседание на 1 юли, заплашват да дискредитира делото. Прокурорът на Манхатън Сайръс Ванс може да се опита да приключи случая, предлагайки на Строс-Кан споразумение той да се признае за виновен по по-леките обвинения, в замяна на което да бъдат оттеглени по-тежките обвинения срещу него.

Окръжната прокуратура на Манхатън окачестви като "напълно лишено от основание" искането тя да се оттегли от делото срещу Доминик Строс-Кан за сексуално посегателство и то да бъде поето от специален прокурор, предаде Ройтерс.

Адвокатите на хотелската камериерка, която обвинява в изнасилване бившия шеф на МВФ Строс-Кан, предявиха в сряда това искане в писмо до окръжния прокурор Сайръс Ванс Младшипосочва БТА. В текста се казваше, че той трябва да спаси репутацията си, защото негов подчинен е предал на медиите информация, която е навредила на ищцата, .

"Изразяваме силно несъгласие с начина, по който е характеризирана работата на ведомството и помощник-прокурорите. Всякакви твърдения, че това ведомство трябва да бъде спасявано са напълно лишени от основание", се казва в изявлението на Ирин Дъган, главен говорител на Манхатънската окръжна прокуратура.

Ройтерс посочва, че назначаването на специални прокурори е в правомощията на губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо. Според правен експерт, цитиран от агенцията, губернаторът ще направи това само ако прецени, че са налице ясни доказателства за конфликт на интереси.