Правителствата на България и Израел ще имат съвместно заседание
Правителствата на България и Израел ще имат съвместно заседание / Reuters
Правителствата на България и Израел ще имат съвместно заседание
43346
Правителствата на България и Израел ще имат съвместно заседание
  • Правителствата на България и Израел ще имат съвместно заседание

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и водена от него правителствена делегация пристигат на работно посещение в България.

Двете правителства ще проведат съвместно заседание под председателството на министър-председателите Бенямин Нетаняху и Бойко Борисов. Това е първото съвместно заседание на двете държави, а България е първата държава в региона, която ще проведе такова заседание с Израел.

Делегациите на двете страни ще подпишат няколко двустранни споразумения в областта на икономиката, сред които е допълнителният протокол към договора между Израел и България за насърчаване и взаимна защита на инвестициите.

Делегациите на Израел и България ще проведат съвместни срещи и ще подпишат три двустранни споразумения. Сред тях е споразумение за сътрудничество във военнопромишлената област между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на отбраната на Израел. Документът предоставя възможности за сътрудничество в областта на военнопромишлените комплекси, като модернизацията на българска военна техника от израелски компании.

Ще бъде подписано и споразумение за сътрудничество в областта на промишлената, научноизследователска и развойна дейност в частния сектор. Документът ще помогне за определяне на конкретни проекти и програми за осъществяване на промишлено сътрудничество и научноизследователска и развойна дейност.

В състава на българската делегация са вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на икономиката Трайчо Трайков.

По време на посещението си у нас Бенямин Нетаняху ще се срещне и с президента Георги Първанов.