Комисията за дискриминация глоби Столична община заради метрото
Комисията за дискриминация глоби Столична община заради метрото / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Комисията за защита от дискриминация глоби с общо 10 000 лв. Столичната община, Метрополитен и Дирекцията за национален строителен контрол, заради неподдържана инфрастуктура при входовете на някои от метростанциите в София. Сигналът е подаден от председателят на фондация „Център за надежда” Зоя Трифонова, с оплакване за липсваща достъпна среда за хора с увреждания при някои от входовете на метрото.

Както Дарик съобщи по-рано, според Трифонова е затруднен достъпът на лица с увреждания до метрото на метростанция „СУ „Св. Климент Охридски”. По думите й там рампите са с недопустимо голям наклон, не съответстват на предназначението и са в противоречие със строителните нормативи за изграждане на достъпна среда. Освен това достъпът до метростанция „Жолио Кюри” за незрящи хора е невъзможен и опасен, тъй като на перона на тази метростанция не е положено задължителното за такива обекти грапаво покритие, необходимо за хората със зрителни увреждания (тактилни ивици). Външна експертиза е установила, че само в 8 от съществуващите общо 14 метростанции са изпълнени изискванията за достъпност на архитектурната среда, съобщават още от Комисията.

Безспорно е установено, че до три от изградените общо 14 метростанции, а именно „Сливница”, „Западен парк” и „Константин Величков” въобще не съществуват достъпни входове на подлезите, което води до невъзможност за използването им от хората с увреждания. В четири други подлеза, в които се намират метростанции „Люлин”, „Опълченска”, „Сердика” и „СУ „Св. Климент Охридски”, е изградена достъпност от ниво тротоар  до нивото на подлеза и съответно входовете на метрополитена само чрез един асансьор, което затруднява достъпа на хората с увреждания поради липсата на еднакво достъпни входове на подлезите за всички и липсата на достъпен маршрут при сложна пътна обстановка на ниво улица.

От КЗД съобщават, че по тези причини, налагат глоба на Метрополитен АД с по 2500 лв. за станциите „Жолио Кюри” и „СУ Св.Климент Охридски”. С по 2500 лв. се глобяват и СО и Дирекцията за национален строителен контрол.

От Комисията отправят задължително предписание до кмета на Столична община да представи в двумесечен срок от постановяване на решението нарочна програма с мерки за осигуряване на необходимата достъпност до съществуващите станции на метрополитена на територията на Столична община.

Освен това задължава общината при планирането на мероприятията за изграждане на достъпна архитектурна среда до съществуващите станции на метрополитена да информира неправителствените организации на хората с увреждания за предвидения бюджет, броя на обектите и обема на извършваните дейности. Решението може да бъде обжалвано пред Административен съд София-град.