Французойка ще подаде жалба срещу Строс-Кан за опит за изнасилване
Французойка ще подаде жалба срещу Строс-Кан за опит за изнасилване / снимки: Reuters, архив

Френската журналистка и писателка Тристан Банон, която твърди, че през 2002 г. е била жертва на сексуално посегателство от страна на Доминик Строс-Кан, ще внесе жалба за опит за изнасилване срещу бившия шеф на Международния валутен фонд, съобщи адвокатът й Давид Куби. От своя страна Строс-Кан е натоварил френските си адвокати да заведат дело срещу нея за клевета, предаде Франс прес.

"Клиентката ми Тристан Банон внася жалба за опит за изнасилване срещу Доминик Строс-Кан. Ще изпратя документите за внесената жалба на прокуратурата на 5 юли и те ще бъдат получени в сряда сутринта", заяви адвокатът в интервю за сайта на едмичника "Експрес".

Банон, сега на 31 години, разказа през февруари 2007 г. по телевизията, че станала обект на сексуална агресия от Строс-Кан пет години преди това, но името му в телевизионното предаване бе заглушено. По думите на адвоката през 2002 г. Строс-Кан издърпал сутиена на клиентката му и се опитал да разкопчае джинсите й по време на интервю. Тогава Банон не подала жалба, защото била разубедена от своята майка, депутат от Социалистическата партия на Доминик Строс-Кан от Западна Франция.

Г-н Строс-Кан бе уведомен за намерението на г-жа Тристан Банон да внесе жалба срещу него, като описваните от нея събития са въображаеми. В резултат бяхме натоварени да внесем жалба за клевета срещу г-жа Банон, заявиха адвокатите Анри Льоклер и Фредерик Больо.

Французойка ще подаде жалба срещу СтросКан за опит за изнасилване
netinfo

Междувременно за завръщане на Доминик Строс-Кан в политиката вече открито се говори, но шансовете му за успех са тема на ожесточени дебати във френското общество, предаде Франс прес.

Строс-Кан винаги е следял какво се случва във Франция и обезателно ще играе важна роля в изборите идната година, заяви Жан-Мари льо Ген, който е приближен на Строс-Кан. Той изтъква, че бившият шеф на МВФ, обвиненията срещу когото, отправени от хотелска камериерка в Ню Йорк, може да отпаднат, винаги е имал борбен дух, независимо дали отстоява невинността си или когато защитава своите идеи и ценности.

Хипотезата за завръщането на Строс-Кан в политиката внася смут в редиците на социалистите, които тъкмо бяха преглътнали отстраняването му от кандидатпрезидентската надпревара, отбелязва Франс прес. Смяташе се, че Строс-Кан ще има най-големи шансове като кандидат на социалистите, за да победи Никола Саркози на изборите догодина. Преди броени дни започна регистрацията на кандидатите за първичните избори на социалистите, като сред тях са социалистическата лидерка Мартин Обри и бившият лидер на социалистите Франсоа Оланд.

Преждевременно обявената през май политическа смърт на Строс-Кан изпрати на първо място в социологическите проучвания Оланд като най-силен кандидат на социалистите и принуди Обри също да се кандидатира. Засега крайният срок за подаване на кандидатурите изтича на 13 юли. Но Обри и Оланд увериха социалистите, че това няма да е проблем за Строс-Кан, ако той поиска да се върне в политиката. Кандидатурата на Строс-Кан на първичните избори е малко вероятна хипотеза, заяви обаче Беноа Хамон, говорител на социалистите и приближен на Мартин Обри.

Депутатът Жан-Кристоф Камбаделис, приближен на Строс-Кан и отскоро подкрепящ кандидатурата на Обри, заяви, че приоритет на бившия шеф на МВФ е да изчисти името и репутацията си, предаде БТА. Той увери, че не е получавал от Строс-Кан искане за удължаване на срока за подаване на кандидатурите за първичния вот на социалистите.

Французойка ще подаде жалба срещу СтросКан за опит за изнасилване
netinfo

Три дни след като прокурорите по делото срещу Строс-Кан обявиха, че имат сериозни съмнения в надеждността на тъжителката и след като той беше пуснат на свобода от домашен арест, проучване на общественото мнение на института Ипсос показа, че според 42 процента от французите Строс-Кан има политическо бъдеще. Друго допитване вчера показа, че почти половината от французите гледат положително на завръщането му в политиката.

Според Жером Фурке от социологическия институт ИФОП, ако Строс-Кан бъде оневинен от американското правосъдие, той може да се върне в политиката, ползвайки се със значителна подкрепа. Но две неща, които излязоха аняве още преди обвиненията в сексуално посегателство, може да го спънат - слабостта му към жените и парите. Вкусът му към лукса отдавна скандализира избирателите във Франция. Според политолога Стефан Розес макар компетентността му не е поставена под въпрос от аферата с камериерката в Ню Йорк, неговият президентски имидж е силно накърнен.

Съспенсът обаче ще продължи още известно време. Строс-Кан следва съветите на адвокатите си и ще направи изявление едва след като бъде напълно оневинен.