Работник загина, друг пострада тежко при злополука в завод в Стара Загора
Работник загина, друг пострада тежко при злополука в завод в Стара Загора / снимка: DarikNews.bg

Работник почина, а друг е в критично състояние след трудова злополука в старозагорския завод „Металик”, собственост на бащата на депутата Иван Колев.

65-годишният Кънчо Мотолов издъхна в болница, след като с 44-годишния си колега паднаха от 5-7 м височина.

Кънчо Мотолов и по-младият работник заварявали метална конструкция на около 6-7 м височина. Били в кош, закачен с текстилно въже на куката на кран.

Проверката на инспекцията по труда в Стара Загора установила, че центърът на тежестта се е изместил и въжето се е измъкнало от куката, без да се скъса.

Въпреки усилията на лекарите в старозагорската многопрофилна болница да го спасят, по-възрастният мъж е починал, каза директорът на болницата д-р Николай Колев. "Няма орган, който да не е увреден - разкъсан черен дроб, изпотрошени ребра, лицеви кости, череп", обясни лекарят.

По-младият мъж също бил в тежко състояние с множество фрактури и увреждания на органите. Тъй като е по-млад обаче, лекарите дават надежда, че ще се възстанови.

Двамата работници са били на трудов договор. Имат застраховка живот. Според Кодекса на труда близките на Кънчо Моталов ще получат брутните му работни заплати за седем години.

Загиналият е работел в „Металик” от 10 години.

Заводът ще поеме всички разноски по погребението на загиналия работник и за лечението на пострадалия му колега, съобщи собственикът Дечо Колев. От дружеството изразиха готовност да окажат всякакъв вид подкрепа на двете семействата и съдействие на разследването.

На фирмата ще бъдат съставени актове за нарушения на безопасността на труда. По случая разследване води и полицията в Стара Загора.

Новини от Стара Загора