Стара Загора

Без православен кръст, но с паметник на хан Тервел

30 юни 2011 16:35 | Автор: Гергана Пейчева

Без православен кръст, но с паметник на хан Тервел © DarikNews.bg/архив  

Стара Загора се размина с поставянето на православен кръст. Предложението на воеводите срещна сериозен отпор сред колегите им от Общинския съвет.

Кристиан Петков и Антон Андонов настояха в източния край на града ни, южно от кръстовището срещу „Метро"и северно от кв.„Зора", да бъде поставен християнският символ.

„Има решение на Общинския съвет от 2001 година, с което се определя мястото за издигането на кръста. Идеята е на арх. Ваня Тончева", припомни Кристиан Петков, според когото за реализирането на идеята ще бъдат необходими около 10 000 лева.

Подобни документи, в които е описано решението на тогавашния общински съвет в архива няма, контрира председателят Тенчо Руканов.

Според противниците на идеята исканите средства са крайно недостатъчни, а предложението на съветниците от ВМРО е написано неграмотно.

В крайна сметка воеводите оттеглиха предложението си. Те не срещнаха подкрепа сред колегите си и за друга тяхна идея-за смяната на турско-арабските имена на местности в Старозагорско.

Без православен кърст засега, но с паметник на хан Тервел, се сдоби града ни. След дълги спорове за мястото заседателите решиха монументът да бъде поставен в градинката срещу изложбената зала „Лубор Байер". Паметникът е дарение от Клуба на работодателите.

 Етикети: православен кръст, паметник на хан Тервел, Общински съвет Стара Загора

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#1

Булгар - 21.09.2011 г. 20:15:41

Ювиги кан Тервел не е християнин!Някой не знае историята си!

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Диpектоp на мебелна фабpика отишъл в командиpовка в Паpиж. Вpъща се и разказва впечатления: - Страшен град! Какви улици, какви магазини! - А жените? -… Виж още