„Психичната болест не е заразна, но равнодушието е
„Психичната болест не е заразна, но равнодушието е / Областна администрация Стара Загора
„Психичната болест не е заразна, но равнодушието е"
43073
„Психичната болест не е заразна, но равнодушието е"
  • „Психичната болест не е заразна, но равнодушието е"

Двайсет на сто от българите развиват психично разстройство, а всеки четвърти е имал, има или ще развие психично разстройство, различно от шизофрения. Всяко четвърто семейство у нас има член с психично разстройство. Тези данни бяха оповестени по време на започналия дискусионен форум за психичното здраве, под мотото „Психичната болест не е заразна, но равнодушието е".

На форума присъстваха водещи специалисти в тази сфера. Владимир Сотиров очерта принципа на формиране на негативна нагласа в индивида към хората с психично заболяване. Как протича този процес може да чуете в прикачения звуков файл.

Форумът бе открит от заместник-областния управител Галина Стоянова.

"Проблемите на уязвимите групи намират място в Областната стратегия за социални услуги, чието изпълнение в регион Стара Загора започна", каза Стоянова пред присъстващите психолози, психиатри, терапевти, здравни и социални работници. "Решенията, които вие ще намерите и формулирате тук, ще намерят реализация в нея", допълни тя.

Форумът, който се провежда под патронажа на областния управител Йордан Николов, е само началото на информационна кампания на клуб „Отворено общество", което постави началото на социалната услуга Дневен център за възрастни с ментални увреждания и хронични психични проблеми в Стара Загора преди 5 години.