СДС поиска Борисов да се извини, че сравни народа с кучета
СДС поиска Борисов да се извини, че сравни народа с кучета / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
СДС: Борисов да се извини, че сравни народа с кучета
43072
СДС: Борисов да се извини, че сравни народа с кучета
  • СДС: Борисов да се извини, че сравни народа с кучета

Премиерът Бойко Борисов да се извини на гражданите, че ги сравни с кучетата си, които трябвало да се държат изкъсо, за това настояха от СДС след заседание на ръководството на партията. Сините държат това да стане публично след утрешното редовно заседание на кабинета.

„Във връзка с изказването на премиера, че българите са като кучета, които трябва да бъдат държани изкъсо, припомняме, че това изявление идва като поредната порция от обиди към българската нация. Преди две години българите бяха наречени „лош материал”, преди година бяха наречени „шибан народ”, сега всички са наречени „кучета, които трябва да се държат изкъсо”, аргументира искането на СДС Ваньо Шарков.

„Считаме подобни определения за обидни и крайно недопустими. Поведение, в което представители на властта, и особено министър-председателя,си позволяват подобни определения за цялата нация са признак на ниска култура, надменно поведение и самозабравяне. Националния изпълнителен съвет на СДС настоява министър-председателя да се извини на всички български граждани за изказаните недопустими определения за тях, изтъкна още той при представянето на позицията на сините.

„За нас е разбираемо, че премиерът примира от удоволствие и от желание да е обграден от такива, които доволно въртят опашки, защото са добре нахранени, и щастливо скимтят. Но българските граждани са горди и достойни, независимо от това кой ги управлява. Ние не желаем въобще на нас да ни отговаря министър-председателя. Ние желаем той просто да се извини на всички български граждани”, изтъкна още той.

Борисов изпусна репликата за кучетата и българите в събота, докато беше на посещение в Созопол, където се поклони пред мощите на Св. Йоан Кръстител. „Кучетата ми са страхотни, но са точно като българите - трябва да се държат изкъсо”, каза тогава Борисов.