Проверяват управителя на дружество Общински пазари
Проверяват управителя на дружество Общински пазари / Дарик Добрич
Проверяват управителя на дружество "Общински пазари"
43059
Проверяват управителя на дружество "Общински пазари"
Проверяват управителя на дружество "Общински пазари"
  • Проверяват управителя на дружество "Общински пазари"
  • Проверяват управителя на дружество "Общински пазари"

Извършва се проверка срещу управителя на дружеството "Общински пазари" ЕООД, съобщи председателят на Постоянната комисия по бюджет и финанси в Общински съвет Добрич Веселина Карамилева. Проверката е по сигнал, подаден в комисията, от трима наематели на щандове в Градски хали и Централен кооперативен пазар, че Георги Кирилов е извършил нарушения, довели до неравнопоставено третиране на търговците, уточни тя. Обвинението срещу Кирилов е, че без да има право на това, е обявил нови търгове за отдаване под наем, преди крайните срокове на договорите на сегашните наематели да са изтекли.

Проверката ще завърши до 5 юли, когато комисията отново ще се събере, за да обобщи резултатите от нея и да вземе решение. Карамилева предполага, че ще се наложи да поискат започване на дисциплинарно производство срещу управителя на общинското дружество, но какви мерки ще се вземат спрямо него ще определи кметът. Детелина Николова не взе отношение по случая по време на обсъждането му в рамките на редовното заседание на местния парламент.

Общинският съвет реши да продължи с 5 години - до 21 юли 2016 г., договорът за наем на два щанда в халите с една от сигнализиралите за нередности фирми - "Балчев 111" ЕООД, представлявана от Веселин Балчев. Търговецът е имал договор с общината до 21 юли т.г., бил е редовен платец и няма задължения.

В дебатите по предложението с оглед на изнесената информация за нарушения на управителя на "Общински пазари", се включи съветникът Атанас Атанасов, който припомни на кмета предложение от преди 2 години, да се назначат контрольори в общинските дружества, за да не се стигне до това управителите да прекратяват договори и да правят търгове без администрацията да е уведомена за това. Той каза, че същите нарушения е правил и Пламен Папазов - управител на "Спортни имоти". Мая Димитрова от БСП попита дали е проведен търг или конкурс за сключването на договор с фирмата. Деян Дяков от червените прецизира, че пазарът и халите са публична общинска собственост и затова управителят не може да предприема нищо без санкцията на местния парламент. Той информира, че Кирилов е обявил търгове още преди месец и половина, а договорите и към този момент не са изтекли.

"Общинският съвет реши договорите, които бяха сключени от "Общински пазари" и ПФК "Добруджа" АД, да бъдат преподписани от общинска администрация", поясни зам.-кметът по финанси Иван Колев и добави, че независимо дали е имало търг или не, документите са били изрядно оформени със сроковете, които са били предварително определени. "Голяма част от тези договори са били сключвани без търг, призна той, с оглед на правомощията и реда, който е бил определен от стопанисващото търговско дружество ПФК "Добруджа" АД."

Чуйте в прикачените файлове Веселина Карамилева, както и дебатът с Атанас Атанасов, Мая Димитрова и Иван Колев.