Храмът в Нови чифлик с купол за Успение Богородично
Храмът в Нови чифлик с купол за Успение Богородично / Даниела Атанасова

За 15-ти август, когато православната църква почита Успение Богородично трябва окончателно да бъде завършен куполът на новостроящия се храм в село Нови чифлик. "Моята цел е до края на мандата ми да съм покрил църквата. Благодаря за проявеното разбиране от общинското ръководство, в лицето на кмета Петър Паунов", каза кметът на селото Димитър Рахталиев. След предложение  на администрацията, Общински съвет- Кюстендил ще гласува в четвъртък 17 000 лева за строителството на храма, наречен "Успение Богородично".

"Аз съм от такава генерация хора, че искам да оставя нещо след себе си.  Асфалтирани са 2 км. улична мрежа", заяви Рахталиев. Предложението за храм той прави още през 1997-ма година, но не среща необходимото разбиране.

Само през миналата година са усвоени 4 000 лева, а бизнесмен е  дарил 1 500 лева. Първата копка  направиха Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит  и кметът Петър Паунов през 2010 -та година. Храмът, с първоначален замисъл за параклис  е с площ 58 квадратни метра и височина 9,30 м. Гради се в близост до каменен оброк, в двора на закритото селско училище. Оброкът е единственото място в селището, където местните хора се събират, за да почитат християнските празници и да отбележат събора на селото. По избирателни списъци в Нови чифлик живеят 134 души.