Демонстрация на добив на мед в Стара Загора
Демонстрация на добив на мед в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

През последните години е налице висока смъртност на пчелните семейства не само в Европа, но и в редица държави по света. Здравето на пчелите е важно както за производството на мед, така и за развитието на овощните дървета и растенията. Без опрашване биха загинали голям брой растителни видове.

Председателят на старозагорското пчеларско дружество „Липа" Тодор Иванов коментира в предаването Дарик кафе в старозагорското студио, че наистина има увеличена смъртност на пчелите и у нас. Но не в такива мащаби, които биха застрашили биологичното равновесие или добива на пчелен мед. Сподер Иванов причината за леталния край на цели пчелни семейства е липсата на достатъчно грижи от страна на производителите. От друга страна в региона има случаи на кражба на кошери.

Тодор Иванов се занимава с пчеларство от 20 години. През 2010 година от България е изнесено рекордно количество продукция мед - 12 хиляди тона. Този сезон се очертава да бъде по-слаб, но това ще стане окончателно ясно през август, когато се изкупува меда.

Тази седмица в Стара Загора се провежда изложение-базар на мед и пчелни продукти, което е организирано от пчеларско дружество „Липа". Павильоните с пчелни продукти са разположени на бул."Цар Симеон Велики", източно от Универсалния магазин.

На 24 юни - петък, ще има демонстрация на добив на мед. От 11:00 часа в парк "Пети октомври" всеки, който се е чудил как точно се извлича медът, ще може да разбере нагледно.