С две нови схеми борим безработицата
С две нови схеми борим безработицата / sxc.hu

Нови две схеми, финансирани от Европейския социален фонд по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" стартираха от този месец, това обяви директорът на плевенското Бюро по труда Недко Лачев. Това са "Социални иновации в предприятията" и "Вземи живота си в свои ръце", по които вече се приемат проектни предложения.

По първата с проекти могат да участват всички малки, средни и големи предприятия. Изключение прави държавната администрация, фирмите в селското, горското и рибното стопанство, които ЕС финансира по друг ред. По нея за първи път се дава възможност на фирмите да си осигурят модерни и безопасни условия на труд. Новата схема дава възможност за въвеждане на гъвкава заетост във фирмите - плаващо работно време, ротация на работното място. Тя е ориентирана към работещи младежи до 29 г., за хора над 55, за родители на деца до 3 год. или родители на деца с увреждания, както и самотни майки и бащи. Шефовете ще бъдат стимулирани да осигурят социални придобивки на подчинените си - места за хранене, кътове за отглеждане на деца във фирмите.

Проектите се приемат до 3 ноември 2011 г. като трябва да са на стойност до 390 хил. лв. Тези пари могат да се използват за подобряване на работната среда в предприятието, за повишаване на квалификацията на служителите, както и за запазване на работниците в предпенсионна възраст и използване на техния професионален опит за развитие на фирмата.

Схемата "Вземи живота си в свои ръце" е насочена към обезкуражените на пазара на труда, особено от малцинствата, които не са регистрирани в бюрата по труда и не са обхванати от мерките за заетост, уточни Недко Лачев. С проекти по тази схема до 5 август могат да кандидатстват работодатели, неправителствени организации и обучителни институции. Те трябва да предложат начини за издирване на обезкуражени лица от районите с компактно ромско население и да ги мотивират да се запишат на трудовата борса. След това на тези безработни ще се осигури мотивационно обучение.

Част от тях ще се включат в курсове за професионална квалификация, а други - в обучения по ключови компетентности. Успешно завършилите ще бъдат изпратени на 3-месечен стаж в предприятия.