Македонецът, спасявал катастрофиралите на „Тракия”, получи българско гражданство
Македонецът, спасявал катастрофиралите на „Тракия”, получи българско гражданство / снимка: DarikNews.bg

Македонецът Васко Ристески, който спаси петима души от катастрофиралия на магистрала "Тракия" автобус, вече е български гражданин. Министър-председателят Бойко Борисов лично връчи документите на Ристески. Това стана на официалното откриване на завода за твърди битови отпадъци в село Езерово край Варна

На церемонията присъства и кметът на Бургас Димитър Николов, който е съдействал за ускоряване на процедурата.

Документите за натурализацията на 39-годишния македонец са подписани от вицепрезидента Ангел Марин и министъра на правосъдието Маргарита Попова. При връчването им премиерът Борисов благодари на Ристески за проявеното мъжество.

По-рано Васко Ристески получи още един подарък. Той ще почива на българското Черноморие заедно със семейството си за сметка на община Бургас като знак на благодарност към македонския гражданин, гасил с риск за живота си пожара в обърналия се рейс на 15 юни и извел осем от пътниците в него.

Осем души загинаха при тежка катастрофа на магистрала "Тракия" след разклона за Хисаря на 15 юни. Автобус, пътуващ по линията София-Бургас, се удари в крайпътната мантинела, обърна се и се самозапали. Старият автобус е собственост на фирмата "Бургас тур - 90", което го е отдала на фирмата "Ентуртранс", която пък е притежавала лиценза за превоз на пътници, който вече бе отнет тази седмица.