Череши, Руслана и конкурси на празника в Кюстендил
Череши, Руслана и конкурси на празника в Кюстендил / netinfo

С разнообразни конкурси и кулинарен фестивал продължава Празникът на черешата в Кюстендил.  Програмата ще започне в 11,30 с представяне на перспективни сортове череши от Института по земеделие в града. Веднага след това стартира конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало и най-красив черешов щанд. Компетентно жури ще разгледа пъстрите щандове и ще определи победител, който ще получи награда 1000 лв. от Община Кюстендил.

 За любителите на кулинарни изкушения ще се погрижат участниците в Кулинарния фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град", пътуващ из цялата страна,  в търсене на  града с най-вкусните и колоритни традиционни ястия, който започва в 13.00ч. Почитателите на народната музика могат да се насладят на изпълненията на участниците във втората част на Фолклорния празник „Черешчица род родила".

Тържеството  ще продължи в 20,00 часа с документалният филм „Кюстендил - древният град", който ще представи историческото и културно наследство на вечният град Пауталия - Велбъжд - Кюстендил. Филмът е дело на известната режисьорска Мая Вапцарова, внучка на поета  Никола Й. Вапцаров.

 Кулминацията на Празника на черешата ще бъде грандиозният концерт на победителката в конкурса на Евровизия за 2004 г. украинската певица Руслана, който ще започне от 21,00 часа на площада пред сградата на Община Кюстендил.