Уволняват шефовете на Автомобилна администрация и на ДАИ-Бургас
Уволняват шефовете на Автомобилна администрация и на ДАИ-Бургас / Sofia Photo Agency, архив
Освобождават ръководствата на Автомобилна администрация и на ДАИ-Бургас
42634
Освобождават ръководствата на Автомобилна администрация и на ДАИ-Бургас
  • Освобождават ръководствата на Автомобилна администрация и на ДАИ-Бургас

Ръководството на „Автомобилна администрация" към Министерството на транспорта и ръководството на Областната дирекция на „Държавна автомобилна инспекция" (ДАИ) в Бургас ще бъдат освободени от 16 юни. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по БНТ. По думите му имало значителни пропуски в работата на дирекциите.

Министър Московски добави, че следващата седмица ще има срещи с браншовите организации и депутати, на които ще търси подкрепа за законови промени, с които да бъде въведена забрана на автобуси над определена възраст да не мога да се движат по най-натоварените маршрути.

„Цялата информация, която проверих този следобед, ми дава достатъчно аргументи да направя това нещо. Има значителни пропуски в работата на „Автомобилна администрация", така че освобождавам и софийското, и бургаското ръководство", категоричен бе министър Московски.

Във връзка с трагичния инцидент на магистрала "Тракия" Московски е възложил на Инспектората към Министерството на транспорта да направи проверка за пълно разследване на лиценза на фирмата превозвач, техническата изправност на автобуса и фирмата, извършила техническия преглед.

"Договорът между „Бургас тур 90" и „Ентуртранс" е изтекъл на 1 април тази година. В началото на юни екип на ДАИ е правил проверка, но интересно защо не са установили, че има нов талон на този автобус, който вече не е на името на „Ентуртранс", а е на „Бургас тур 90". По никакъв начин не е уведомен ДАИ за смяната на собствеността, респективно те правят проверка, пък не го констатират. Имам сериозни съмнения, че пунктът, който провежда техническите прегледи, извършва фиктивни такива", добави транспортният министър.

Материалите от проверката, назначена от Московски, ще бъдат дадени на прокуратурата. Министърът каза, че ще бъдат извършени проверки на всички регионални дирекции на ДАИ в цялата страна.

Осем души загинаха при катастрофа на магистрала „Тракия" след разклона за Хисаря, съобщиха от МВР. Сигналът за инцидента е получен към 1.10 ч. Автобусът, марка „Мерцедес", е собственост на бургаска фирма „Бургас Тур-90".

В Спешното отделение на Университетската болница в Пловдив са постъпили 22 от пострадалите в катастрофата. Единадесет от пътниците са освободени още тази сутрин след щателен преглед, 9 остават на лечение в болницата, като 46-годишна жена е с опасност за живота.

Катастрофиралият автобус по документи е собственост на фирма „Бургас тур 90", но е отдаден под наем на транспортната компания „Ентуртранс".

Все още не е ясна причината за тежкия инцидент. Автотехническа експертиза ще установява причините. Сред версиите за катастрофата са техническа неизправност на автобуса, спукване на гума, както и евентуално заспиване на шофьора зад волана. Автобусът не се е движил с превишена скорост. Той е произведен през 1989 година и е преминал за последно годишен технически преглед на 8 март 2011 година. По случая е започнато досъдебно производство срещу водача. Предвиденото в закона наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 5 до 15 години.