Депутатите отхвърлиха промяна в НК за отпадане на най-тежкото наказание
Депутатите отхвърлиха промяна в НК за отпадане на най-тежкото наказание / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите отхвърлиха промяна в НК за отпадане на най-тежкото наказание
42608
Депутатите отхвърлиха промяна в НК за отпадане на най-тежкото наказание
  • Депутатите отхвърлиха промяна в НК за отпадане на най-тежкото наказание

Народното събрание отхвърли предложенията на Любен Корнезов от БСП за промени в Наказателния кодекс, с които предлага да отпадне най-тежкото наказание - „доживотен затвор без замяна". В момента 58 души излежават доживотна присъда без право на замяна, а 108 души са с по-лекия режим - доживотна присъда.

Според Корнезов това наказание е „чуждо на съвременните европейски наказателни системи и е антихуманно". По настоящото законодателство единствено президентът може да помилва осъдения на доживотен затвор без замяна и да промени наказанието. Срещу предложението на депутата от БСП гласуваха от ГЕРБ и „Атака", Синята коалиция не участва, а от ДПС бяха „за".

Според Любен Корнезов борбата с престъпността трябва да се основава на неизбежността на наказанието, а не на неговата жестокост. „Нека не си въобразяваме, че престъпниците са зад решетките, уважаеми дами и господа, ако сте ходили по затворите. Много повече са по жълтите павета, на свобода", каза Любен Корнезов.

Депутатите отхвърлиха промяна в НК за отпадане на найтежкото наказание
netinfo
„Българските политици, правораздавателната система, всички, които трябва да осъществяват тази репресия, са длъжници на българския народ, поради което правният мир се нарушава по този начин, по който ние го виждаме, застрашават се правата и свободите на българските граждани", каза Павел Шопов от „Атака" и допълни: „И през цялото това време има една политическа сила, която е била на точно противното мнение и е правила точно обратното: пледирала е, борила се е и е правила всичко необходимо и като законодателна инициатива тази наказателна репресия да бъде снижавана, наказанията да бъдат олекотявани, приложението им да не бъде толкова радикално и въздействащо върху престъпните елементи. Това, което до този момент го е правила БСП, виждаме, го прави и с внесения закон от Корнезов".

Депутатите отхвърлиха и проектопромените в Накзателния кодекс на ДПС, които предлагаха наказания и за насаждане на верска омраза. Единодушно Народното събрание одобри на първо четене промените в Наказателния кодекс, които въвеждат строги мерки срещу „черното тото" и уговорени мачове във футбола.