Седмокласниците четвърти в страната по успех
Седмокласниците четвърти в страната по успех / Дарик Габрово, архив

Добър 4,24 е средният резултат на учениците от 7 клас по български език и литература от външното оценяване, каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Габрово Георги Маринов. С това учениците от Габровска област се  нареждат на четвърто място по успех в цялата страна. Добри резултати седмокласниците са показали и по математика, като за България средният успех е 3,65, а в Габровска област 3,60.

Това са най-добрите постижения, които областта има от начало на формата „външно оценяване", допълни Маринов.

С най-висок успех по български език и литература са възпитаниците на  Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев", ОУ „Св.Св. Кирил и Методий", ОУ „Ран Босилек", СОУ „Райчо Каролев" и СОУ „ Васил Левски"-Севлиево.

Най-добри резултати по математика са постигнали учениците в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев", ОУ „Неофит Рилски", ОУ „Св.Св. Кирил и Методий", СОУ „ Васил Левски"-Севлиево и СОУ „Петко Славейков"-Трявна.

26 училища от Габровска област с 865 седмокласници са взели участие във външното оценяване след 7 клас.

От днес до 21 юни седмокласниците кандидатстващи за място в профилираните или професионалните паралелки ще могат да подават документи с желанията си. Първото класиране ще бъде обявено на 24 юни.

Служебната бележка с оценките  ще се получава до 25 юли, като тя се издава еднократно на учениците.

Документите за участие в първи и трети етап на класиране се подават в училищата - гнезда за приемане на документи по общини: за Габрово в училище "Св.Св.Кирил и Методий", в Дряново - СОУ "Максим Райкович", в Трявна - СОУ "Петко  Славейков" и Севлиево - в основно училище "Стефан Пешев".