Получаваме копия от над 40 000 листа архивни документи от руските хранилища
Получаваме копия от над 40 000 листа архивни документи от руските хранилища / Sofia Photo Agency, архив
Получаваме копия от над 40 000 листа архивни документи от руските хранилища
42515
Получаваме копия от над 40 000 листа архивни документи от руските хранилища
  • Получаваме копия от над 40 000 листа архивни документи от руските хранилища

Копия на над 40 000 листа архивни документи от руските хранилища ще бъдат в страната ни до няколко месеца. През септември 2009 г. Министерството на външните работи в Русия отклони молбата на българското правителство за връщане на оригинали. В края на май експерти от Държавна агенция „Архиви" (ДАА) пребиваваха в Москва и поръчаха копия както на документите от Централния архив на Министерство на отбраната в Подолск, така и от Руския държавен военен архив. Сред документите е и планът за минирането на Дунавската и Черноморска граници през периода на Втората световна война. От Държавната агенция „Архиви" изразиха надежда в тези копия да получим повече информация и около смъртта на цар Борис III.

До есента страната ни ще получи около 50 000 копия на документи от руските архивохранилища, съобщиха от Държавна агенцияАрхиви".

До моментна са донесени копия на документите от Централен държавен архив на Министерството на отбраната в Подолск. Коментира експертът от ДАА Наташа Михайлова: „Преди това ни беше отказан достъпът до този архив. Така че, това е голям пробив. Тези документи са ни били взети точно заради съдържанието, че при минирането на цялото Черноморие не се знае и до ден днешен дали не е останала някоя мина. Тези мини, знаете, че и сега изплуват все още по река Дунав. Но така или иначе при идването на съветската армия по нашето крайбрежие, те са се нуждаели от тези планове, за да могат да се разчистват минните полета."

Поръчани са и копия на документите от Руския държавен военен архив, които обхващат периода между 1918 и 1944 г. По думите на председателя на Държавна агенция „Архиви" Мартин Иванов България е закъсняла поне с десет години от редица европейски държави в запознаването със своите архиви в Русия: „В България нещата се случват малко бавно. През 2007 г. е кампанията, 2008 г. Путин е тук, 2009 г. е официалното питане, края на 2009 г. е отказът, ние през 2011 г. чак се връщаме с първите 50 000 страници. Сега да плачем, че през 90-те години сме си пропуснали шансовете, ми се струва, че е най-глупавото, което можем да направим. Трябва да се концентрираме върху това, кое сега е реално възможно. Ако сега е възможно да си получим оригиналите, много добре. Ако това не е възможно, копираме тези документи и се надяваме от тях да излезе нещо."

Иванов изрази надежда с тези копия до есента да получим повече информация и около загадъчната смърт на цар Борис III.