Ешерихия коли в Хасково? Шефовете на РЗИ не знаеха, на МБАЛ се покриха
Ешерихия коли в Хасково? Шефовете на РЗИ не знаеха, на МБАЛ се покриха / netinfo

Проверяват се обстоятелствата около смъртта на 66-годишния Атанас Кирилов от хасковското село Сусам, починал преди ден в инфекциозно отделение на областната болница, научи Дарик. В последните дни от живота си мъжът се оплаквал от разстройство, поради което е бил настанен в инфекциозно. Това е и причината в момента да се проверява вероятността той да е бил заразен с ешерихия коли, която вече взе жертви в други европейски страни. Според Здравното министерство това обаче е много малко вероятно.

Пред Дарик - Хасково и директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Соня Дамянова, и заместникът й д-р Делчо Янев заявиха, че нямат информация по случая. Д-р Димитрова обясни, че е била извън инспекцията днес и никой не я е известил, а д-р Янев каза, че по електронната си поща не е получил съобщение. Няма как да знам, ако информация е пристигнала в централата на РЗИ на улица "Патриарх Евтимий", каза медикът, чийто кабинет се намира в сградата на бившето ХЕИ на площад "Общински". Изпълнителният директор на болницата в Хасково д-р Тодор Пандов пък не вдигаше мобилния си телефон.

Хасковският съдебен лекар д-р Христо Еленски беше единственият, който внесе разяснение по случая. Той съобщи, че пациентът е починал от чревен кръвоизлив, вследствие хеморагично възпаление. Въобще не става дума за инфаркт, категоричен беше д-р Еленски.

Бактериологичното изследване обаче ще покаже дали в случая става дума за ешерихия коли. Очаква се първичните проби да бъдат готови утре.