Игри посветени на детската безопасност в ОДЗ Дъга
Игри посветени на детската безопасност в ОДЗ Дъга / Дарик Габрово, архив

Специално игрово - симултативно занимание с децата, организират днес в детска градина "Дъга", Инициативата е посветена на детската безопасност и реагирането при бедствия и аварии, съобщиха от детското заведение.

Участие ще вземат и  експерти с дългогодишен опит от Гърция, Италия, Холандия, Португалия и Естония. Целта ще бъде да се обмени опит и да се потърсят възможности за сътрудничество, за да се обогатят образователните стратегии и подходи в сферата на реагирането при кризисни ситуации при децата в учебните заведения на страните-членки на Европейския съюз.

Занятието ще започне с провеждане на симулации на различни събития - наводнение, земетресение, пожар, като децата чрез игра ще покажат какво са научили и как са подготвени да реагират в такива ситуации. Демонстративните игри дават възможност на децата по забавен начин да научат основните правила за поведение в кризисни ситуации и да "опитат" своите умения за справяне с рисковете. Освен водещ на занятието, ще има и фигура, задаваща въпроси, което ще насочва вниманието на всички участващи деца към най-важните неща и по този начин ще затвърди още веднъж познаването на правилата за реагиране.

Симулациите ще се проведат под прякото наблюдение на екипи на Гражданска защита и на Пожарна безопасност, като специалистите също ще се включат в ролевите игри - ще има симулация на "извеждане на дете от сграда след бедствие" и "гасене на пожар в двора на детската градина".

Това е само част от дейностите, предвидени от Ръководството на детската градина за подготовка на децата за реагиране при кризисни ситуации. Екипите на гражданска защита вече разполагат със съвременно оборудване и са обещали наесен да се проведат още симулации с образователна цел и дори да се покаже как се надигат панели, за да се помогне на хора в беда.