Все още не е ясно откъде идва заразата „ешерихия коли”
Все още не е ясно откъде идва заразата „ешерихия коли” / Sofia Photo Agency, архив
Все още не е ясно откъде идва заразата „ешерихия коли”
42293
Все още не е ясно откъде идва заразата „ешерихия коли”
  • Все още не е ясно откъде идва заразата „ешерихия коли”

Все още няма яснота откъде идва заразата от опасния щам на бактерията „ешерихия коли”. Това съобщи в „Денят на Дарик” министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който участва в извънредно заседание в Люксембург. Той е предявил претенции за 5 млн. евро за българските зеленчукопроизводители, които са понесли щети заради психозата.

Ето какво още каза Найденов: „И до момента причинителят на инфекцията не е ясно установен, което означава, че психозата ще продължи. Оневинени са със сигурност, ако мога да използвам този термин, испанските краставици, отпадна и хипотезата за бобените кълнове и всъщност всички хипотези, които до момента се въртят”.

Попитан какви ще са следващите действия в полза на това да стане ясно откъде идва заразата, имайки предвид, че кръгът се разширява, министър Найденов отговори: „Заразата идва то Германия. Немската страна и здравните й власти заедно с експертите от ЕК са призовани да направят абсолютно всичко възможно по отношение на производителите. Комисията предложи финансова компенсация в размер на 150 млн. евро, която да покрие 30% от стойността на зеленчуците за референтен период – не цените към момента, а период, взет на базата на среди данни от месеците юни на 2007, 2008, 2009 и 2010 г., като става дума за средни за ЕС цени, а не за страните членки. Всички министри възразихме срещу това предложение и комисарят пое ангажимент утре до обяд да направи ново предложение, което съществено да се различава от направеното сега. Категорично 30% и 150 млн. не са достатъчни”.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл