Ученици участват в дебат
Ученици участват в дебат / DarikNews.bg

Финалният дебат по проект „На открито" ще се проведе на 9 юни в от 10.00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески" . Два отбора от по трима ученици ще участват в представянето на различните тези. Проектът „На открито" се реализира от Департамента за информация и повишаване на квалификацията на учителите към Тракийския университет и се финансира от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към Министерството на образованието, младежта и науката, съобщи директорът на ДИПКУ Галя Кожухарова.

От месец демекври миналата година в рамките на 60 часа лектори са обучавали деца от училищата СОУ „Васил Левски", СОУ „Христо Ботев", СОУ „Иван Вазов" и СОУ „Железник" да водят дебати. Организирани са вътрешноучилищни и междуучилищни дебати, както и дискусии за опознаване на културното многообразие на България и за формиране на толерантност и приемане на другия. Обучители по проекта са Райна Дюлгерова и Калоян Дамянов. Темата на финалният дебат е "Българското общество е толерантно към своите малцинства".

„Децата бяха страшно доволни от това, че им се предостави нова форма на изява. Успяха да разберат, че в спора винаги има две страни", споделят още обучителите и добавят, че умението да водят спорове ще им е от полза и в живота.

ДИПКУ реализира и проект „Единни в многообразието". По него е проведено обучение, съвместно със „Свят без граници" на 15 учители от община Гълъбово, включващо знания, стратегии и техники за работа в мултикултурна образователна среда. Специалистите отчитат, че е необходимо педагозите да познават спецификата на етносите. Според тях е полезно още да се познават празниците на различните малцинствени групи. Кръглата маса по проекта ще се проведе на 8 юни в Дома на културата в Гълъбово.

ХІІ Национален педагогически форум с международно участие на тема „Образователни стратегии, иновации и модели" ще се проведе на 17 юни в Стара Загора, съобщи в аванс Галя Кожухарова.