Нова декларация за болнични от 1-ви юли
Нова декларация за болнични от 1-ви юли / Снимка: Дарик - Враца - архив

Нов вид декларация, свързана с правото на парично обезщетение при заболяване влиза в сила от 1-ви юли, съобщи Иван Грозданов - директор на НОИ - Враца. 4 милиона лева за обезщетения за временна неработоспособност е изплатило териториалното поделение на НОИ във Враца от началото на годината. Обработените болнични листове през същия период са 19 209.

Новата декларацията е по образец - приложение 15 - и се подава от осигурителя или самоосигуряващия се. Новият документ съдържа данни, свързани с правото на обезщетение и начина на изплащането му, и замества "гърба" на познатия досега болничен лист. Новият вид декларация е на хартиен носител и се прилага към всички болнични листове - първични и продължения, които ще се представят в НОИ след 30 юни.

Подаването им е задължително след тази дата, независимо от датата на издаването на болничните листове и периода, за който са издадени. Без значение е също дали се представят за първи път в осигурителния институт или са връщани за корекции. Вече е утвърден и нов образец на болничен лист. Той ще е от две части - медицинска ("лице") и списък с причините за временната неработоспособност ("гръб" на болничния лист).

Старите образци на болничните листове ще са валидни до изчерпване на количествата им, но не по-късно от 31 декември 2011 г.