Рали Ралчев със статуетка „Златното око” за ТИЛТ
Рали Ралчев със статуетка „Златното око” за ТИЛТ / снимка: www.tilt.bg

Кинофестивалът за операторско майсторство „Златното око", който е създаден в памет на Димо Коларов, завърши с раздаването на девет отличия.

Диплом и плакет бе присъден на Чавдар Кръстев за заслугите му като дългогодишен филмов и телевизионен оператор в системата на Министерството на отбраната. Той е заснел над 200 филма, сред които и репортажни от най-горещите точки на света, Награда на Асоциацията на българските оператори получи Веселин Христов за музикалния клип „Dеfinitely". Димитър Скобелев бе отличен за филма „Услугата". Неговата награда е за студентски филм.

Наградата на Съюза на българските филмови дейци бе присъдена на Росен Даскалов - Тичъра за филма „Нощ над града", а тази за телевизионен игрален филм за Ивайло Пенчев за филма „Корави старчета".

Отличие за операторска работа в документалното кино получиха Борис Мисирков и Георги Богданов за филма „Хотел „Рай". Община Попово награди Антон Бакарски за филма „Лов на дребни хищници" и Крум Родригес за филма „Подслон".

Наградата за цялостно творчество и особен принос в развитието на българската операторска школа бе присъдена на Яцек Тодоров. Голямата награда на Община Попово за операторско майсторство - статуетка „Златното око" отиде при Рали Ралчев за умело съчетаване на нови технологии с класическата филмова естетика в ТИЛТ. Наградата получи вторият оператор на филма Мартин Балкански.