Борисов: България иска ПРО да покрива цялата й територия
Борисов: България иска ПРО да покрива цялата й територия / снимка: Sofia Photo Agency
Борисов: България иска ПРО да покрива цялата й територия
41986
Борисов: България иска ПРО да покрива цялата й територия
  • Борисов: България иска ПРО да покрива цялата й територия

България е готова да участва в системата за противоракетна отбрана, като условието е тя да покрива цялата територия на страната ни. Това изтъкна пред Парламентарната асамблея на НАТО край Варна министър-председателят Бойко Борисов. От техническите и стратегически решения на Алианса ще зависи в кои държави какво оборудване ще бъде разположено, подчерта още премиерът.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който бе гост на заключителната част на сесията на асамблеята, изтъкна, че сега се работи по конкретните стъпки и най-вероятно на срещата на върха следващата пролет решението за ПРО ще бъде официално оповестено.

Позицията на България за противоракетната отбрана е ясна - тя трябва да гарантира защитата ни от балистични ракети и други заплахи. Премиерът Борисов каза: „Нашето изискване е тя да покрива цялата територия на България и в зависимост от това какви са техническите решения на НАТО, ще участваме с необходимото".

По въпроса за Либия генералният секретар на НАТО беше категоричен, че операцията „Обединен защитник" е изключително успешна и подтисничеството на Кадафи е към своя край: „Режимът на Кадафи с всеки изминал ден е все по-изолиран. Времето му изтече. Искаме да видим мирно преминаване към демокрация в Либия".

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България другата седмица с удоволствие ще се включи в контактната група за Либия, като призова гласът на страната ни да бъде чут: „Защото години наред пред очите на световната общност с българските медици беше извършвано чудовищно престъпление".

Що се отнася до Афганистан, Расмусен благодари за участието на България в размирната държава. Той заяви, че през юли Алиансът ще започне поетапно да предава отговорностите на афганистанските сили за сигурност и в техни ръце ще преминат седем провинции, което е 25% от населението на държавата. До 2014 г. този процес трябва изцяло да приключи и Афганистан да поеме самостоятелно управлението си.