Теглят варианта за матурата по математика в 8.10 часа
Теглят варианта за матурата по математика в 8.10 часа / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

В 8.10 часа на 30 май в Министерството на образованието, младежта и науката ще бъде изтеглен вариантът за външно оценяване по математика след седми клас и за кандидатстване в профилираните гимназии и паралелки. Изпитът започва в 9.00 ч., съобщи пресцентърът на МОМН.

За втора година изпитите по български език и литература и по математика след седми клас са в два модула. Първият модул за националното външно оценяване по математика ще съдържа 25 задачи, които са структурирани с четири възможности за отговор, от които само един е правилен. Този модул ще продължи 60 минути, а максималният брой точки за него е 65. 

Вторият модул от изпита по математика ще включва пет задачи с отворен отговор. От тях три задачи ще са с кратък  отговор, като от учениците ще се изисква да напишат кратък числов, символен или словесен отговор, без да привеждат своето решение. Другите две задачи ще са с разширен отговор - учениците трябва да опишат и аргументират изпълнението на определена дидактическа задача с аналитико-синтетичен характер. Този модул ще продължи 90 минути, а максималният брой точки за него е 35. Общият брой точки от двата модула от изпита по математика е 100. 

Оценката от приемния изпит по математика се формира въз основа на резултатите от двата модула, взети заедно.