Строс-Кан обясни мотивите за оставката си в имейл до бившите си подчинени
Строс-Кан обясни мотивите за оставката си в имейл до бившите си подчинени / снимка: Reuters

Доминик Строс-Кан заяви, че е подал оставка като директор на Международния валутен фонд, за да спести на институцията кошмара, който лично той преживявал, предаде АФП, като се позовава на имейл на английски език, изпратен от Строс-Кан на персонала на МВФ и подписан от него само с името Доминик.

„Последните дни бяха изключително болезнени за семейството ми и за мен. Знам, че те бяха болезнени и за всеки служител на фонда. Наистина съжалявам за това. Отричам най-категорично обвиненията срещу мен. Убеден съм, че истината ще се разкрие и ще бъда оневинен”, пише Строс-Кан. „Но докато истината излезе наяве, не мога да приема Фондът и вие, мои скъпи колеги, да споделяте по какъвто и да е начин кошмара, който аз преживявам в момента”, посочва той.

В посланието си бившият шеф на МВФ прави и бърз преглед на свършеното от него като директор на фонда. Той припомня, че МВФ е разгърнал широко ресурсите си, за да се справи с кризите, главно тази в Еврозоната. Накрая, Строс-Кан благодари за работата, извършена от служителите на МВФ.

„Не се съмнявам нито за миг, че свършеното от институцията през последните три години и половина е плод на вашата работа, на вашите идеи и на вашите убеждения”, казва Строс-Кан. „За мен беше привилегия и чест да работя с толкова невероятни хора като вас. Ще си спомням с вълнение за времето, което прекарахме заедно. Скъпи колеги, благодаря ви и ви пожелавам късмет за в бъдеще”, пише бившият шеф на МВФ в края на писмото си. Последните пожелания той адресира към персонала на МВФ на френски език, отбелязва БТА.

Същевременно адвокат на френската писателка и журналистка Тристан Банон, която миналата седмица обвини Строс-Кан в посегателство, заяви, че американските следователи засега не са се свързали с клиентката му в рамките на разследването срещу бившия шеф на МВФ  за сексуално посегателство над камериерка.

Адвокатът поясни, че Банон няма да завежда жалба за посегателство, докато американските прокурори водят делото срещу Строс-Кан, защото двата случая трябва да се разглеждат отделно. Адвокатът обаче не изключи варианта клиентката му да направи това на по-късен етап. Престъплението е било извършено преди 9 години. Давността във Франция е от 10 години, така че Банон има време само до следващата година да подаде жалба срещу Строс-Кан, отбелязва АП.